La situació de la gent gran Imprimeix Correu electrònic

L’increment de l’esperança de vida ha comportat un fort envelliment de la nostra societat. A Catalunya hi ha 1.265.442 persones més grans de 65 anys*, fet que representa el 16,8 per cent de la població total. El 57,7 per cent d’aquestes persones són dones i el 42,3 per cent són homes. A Espanya, 7.914.361 persones tenen més de 65 anys**, que és el 17,1 per cent de la població total. El 57,4 per cent d’aquestes persones són dones i el 42,6 per cent són homes. A més, els darrers anys, aquest fenomen ha vingut  acompanyat de que la gent gran cada vegada és més gran.

Aquesta fet té conseqüències negatives, com és l’augment i la intensificació dels problemes que assolen a les persones d’edat:

 

 

  • Soledat: apunta a ser un dels grans problemes de la nostra societat, malgrat que no sempre en som prou conscients. Sempre diem que la soledat és un problema invisible, ja que la gent gran el viu a l’interior dels seus domicilis i residències. La soledat no es comparteix. L’absència de suport i de recolzament afectiu fa que les persones grans se’n ressentin encara més dels altres problemes que pateixen.
  • Dependència física i/o psíquica: algunes persones grans presenten algun tipus d'handicap físic (problemes d'oïda, de visió, de motricitat, malalties greus, etc.) i/o psíquic (simptomatologia depressiva, trets de demència senil, Alzheimer, etc.).
  • Situació econòmica: en general, la gent gran compta amb pocs recursos econòmics. En els darrers anys la situació tampoc ha millorat i encara acostumen a percebre una pensió de poca quantia, que amb prou feines els permet cobrir les necessitats bàsiques. A més, bona part d’aquestes persones no poden accedir als recursos de l’entorn per mobilitat (casals, centres de dia, associacions...). 

 


* Font: Idescat. Padró continu. Any 2011. Dades provisionals

** Font: INE. Any 2011

 

Font: INE. Any 2011
 
 

Butlletí

 

Aquest lloc web fa servir cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la teva navegació. Si hi continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Si vols, pots canviar les teves preferències o ampliar aquesta informació.