Cartes Amigues que uneixen grans i joves Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 28 de juny de 2016 00:00

Alumnes d’una escola internacional coneixen les persones grans amb qui han intercanviat correspondència postal durant sis mesos. 9 persones grans de la nostra entitat i 14 adolescents d'11 nacionalitats són els participants del projecte Cartes Amigues (Pen Pals en la seva versió saxona), impulsat entre l'escola ES International School i Amics de la Gent Gran a través dels voluntaris Jaume Granja i Harriet Sandilands. Els estudiants, d'entre 12 i 18 anys, i procedents de Sud-àfrica, Rússia, Macedònia, Catalunya, Romania, Tailàndia, Estats Units, Itàlia, Grècia, Colòmbia i Veneçuela, resideixen al Prat del Llobregat per rebre una formació esportiva d'elit combinada amb els estudis acadèmics. Després de 6 mesos escrivint-se cartes amb els seus amics grans, divendres 10 de juny finalment es van conèixer en persona en un acte organitzat a l'ES International School.

 

 

 img 3746  img 3780  img 3801


 

CARTES AMIGUES

 

Recuperar l'art de les cartes escrites a mà com a canal per construir una relació recíprocament beneficiosa entre joves i persones grans. Amb aquest objectiu es va donar el tret de sortida el passat gener de Cartes Amigues, un projecte que durant l'any escolar fomenta les relacions d'amistat intergeneracionals mitjançant l'intercanvi de cartes i postals.

 

La gent gran en situació de soledat no desitjada passa llargues hores sense cap tipus de comunicació o contacte. Per aquestes persones, una carta a la seva bústia els pot portar senyals de vida, cura i companyia, mentre recuperen un mitjà de comunicació reminiscent en la seva memòria. Per als estudiants del segle XXI, l'acte d'escriure i rebre cartes els posa en connexió amb un tipus de comunicació més elaborada i reflexiva, lluny de la immediatesa dels mitjans de comunicació actuals (email, whatsapp i SMS, xarxes socials...). Al mateix temps, en ser estrangers se senten més propers i connectats a la nova comunitat que els acull, mentre se sensibilitzen davant d'una de les malalties més silencioses de la nostra societat moderna: la soledat en la vellesa.

 

L'IMPACTE SOCIAL

 

Cartes Amigues suposa una iniciativa que potencia les relacions intergeneracionals d'una forma que enriqueixi ambdues parts. Per una banda, és una via per tal que la gent gran que pateix soledat connecti amb altres persones, a través de les quals aprendre diferents cultures i nous estils de vida, exercitant-se social i mentalment. El pilar clau d'aquesta perspectiva és l'esperança i la il·lusió que fa possible el fet de crear una nova amistat.

 

"Qui m'ho havia de dir que en aquesta època de tant ordinador i telèfon mòbil, tornés a escriure cartes. I tant que ens fan companyia aquestes cartes"

 

Sra. Teresa, 83 anys

 

A l'altre costat de la moneda, els beneficis, a priori intangibles, pels nois i noies participants s'han fet patents al llarg del procés. Per aquests estudiants de diferents nacionalitats, Cartes Amigues els facilita un major vincle amb una comunitat "adoptiva", descobrint la cultura i tradicions del país d'acollida a partir d'uns interlocutors amb un punt de vista diferent, i millorant amb ells i elles les habilitats de redacció escrita en el nou idioma. No obstant això, és la conscienciació sobre els efectes de la soledat el gran eix que fonamenta aquesta activitat. La millora de l'empatia cap al col·lectiu de gent gran afavoreix la desmitificació de la tercera edat i la mort, i impulsa una mirada responsable i sensible envers la vulnerabilitat, que en moltes ocasions pot derivar en un creixent interès per la seva vessant de voluntariat. Els seus nous Amics es converteixen en una parella de viatge també pel desenvolupament personal dels estudiants.

 

"Participant en aquest projecte he après, no només que es pot construir una gran amistat entre unapersona gran i una altra de jove, sinó que l'edat tampoc importa en relació a la creativitat que un pugui tenir. Adoro llegir les cartes de la meva amiga per correspondència postal i veure la il·lustració que ha fet per mi. Em remou el cor."

 

Iva, 16 anys

 

 

 

Fotografia: Marta Rovira

 

 
 

Butlletí

 

Aquest lloc web fa servir cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la teva navegació. Si hi continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Si vols, pots canviar les teves preferències o ampliar aquesta informació.