I Seminari Internacional, Barcelona 2016 Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 31 de maig de 2016 16:08

Créixer junts no és només una possibilitat, és una necessitat. Amb aquesta premissa s'iniciava, el passat 18 i 19 de maig, el I Seminari Internacional de Desenvolupament Territorial, concebut sota el marc de la Federació Internacional i amb l'objectiu de reunir a escala mundial totes les entitats germanes d'Amics de la Gent Gran. En un espai privilegiat com és el que ofereix el Palau Macaya, cortesia de l'Obra Social La Caixa, més de 55 assistents de 8 nacionalitats (Romania, Suïssa, França, Alemanya, Irlanda, Polònia, Canadà i Espanya) vam intercanviar impressions a fi de compartir el coneixement que ens permeti a tots arribar a més regions, a obrir més portes, en definitiva, a acompanyar més persones grans que pateixen soledat.

 

dsc 4605web

Fotografia: Roger Navarro

 

L'honor no va ser únicament organitzar l'esdeveniment al costat dels nostres homòlegs francesos, Les petits frères des Pauvres, sinó també exposar el propi model de desenvolupament territorial que, al costat del de França, va servir com a punt de partida per contrastar oportunitats, debilitats i fortaleses de les quals nodrir-nos tots. Aquesta suposa la primera trobada en què persones voluntàries i tècniques de diferents països comparteixen experiències, a través de tallers i taules rodones, en relació als processos que s'estan donant en els respectius països. Des de Catalunya vam poder explicar el nou canvi del model de desenvolupament territorial a través del testimoni de la Coordinadora de Reus i Cambrils, Magda Civit, i del dels Grups Motors de Sabadell i Sant Cugat. I és que precisament el focus d'atenció del seminari es va centrar en les figures que composen aquests últims, en les persones voluntàries, el motor de la lluita contra la soledat dels nostres amics grans i els veritables protagonistes del canvi. En aquesta línia, es van destacar conceptes com arriscar, inspirar, motivar o projectar, en pro d'un procés més plural i transversal gràcies a un voluntariat posicionat com a pilar clau, sent les seves competències, la seva tenacitat i el seu compromís l'instrument determinant per fer d'aquest moviment un fenomen que s'expandeixi sòlidament.

 

dsc 4657web

Fotografia: Roger Navarro

 

Després de dues intenses jornades entre germans de diferents nacionalitats ens complau especialment compartir algunes de les impressions i els millors moments que aquest acte ha gravat ja per sempre en la nostra memòria.

 

· Mira totes les fotografies fent clic aquí

 

· Llegeix el text dedicat al voluntariat de Manuel Lajara Romance, Director Gerent de la Fundació Amics de la Gent Major:

 

“Queridas voluntarias y voluntarios, sois la voz del cambio en esta sociedad.

 Sois la savia del árbol de la esperanza que cambiará el mundo desde el amor.

Vuestra generosidad y entrega incondicional es ejemplo en una sociedad profundamente enferma, basada en el tener y no en el Ser.

Sois el nuevo paradigma, ejemplo de generaciones futuras.

Cada vez serán más las personas que se unirán a este imparable movimiento de amor.

Y llegará el día en el que el núcleo creado por la unión de vuestros corazones dará paso a un nuevo amanecer en el que reine la justicia social, la solidaridad y la paz.

Una nueva sociedad en la que nadie se sentirá discriminado.

Una sociedad en la que servir y ayudar a los demás será lo natural. 

Una sociedad basada en compartir, ya que nos sentiremos como una Unidad Indivisible, que nos ayudará a comprender que aquello que hago al otro, realmente me lo estoy haciendo a mí mismo. 

Las semillas de amor que estáis plantado ya están dando sus frutos”

 

· Impressions:

 

“Hay momentos difíciles en los que nos cuestionamos si hay que continuar. Hace falta recordar cada día que vale la pena y que es posible”

“Hemos pasado de un concepto de raíz, de casa,  a un concepto de difusión, de movimiento”

“El potencial de desarrollo reside en dar la libertad a las personas voluntarias y acompañarlas”

“El hecho de participar nos hace más fuertes”

“Es un error limitarse solo a ofrecer el tiempo. Todos tenemos competencias y habilidades para aportar a la organización. Esto es un lujo emocional y personal al que ninguno de nosotros tendría que renunciar”

“La confianza entre personal y voluntarios/as permite la innovación”

“De los mimbres que tenemos hay que hacer el mejor cesto posible”

“Si una persona se siente sola pienso que es un criterio más que suficiente para acompañarla”

 

 

 
 

Butlletí

 

Aquest lloc web fa servir cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la teva navegació. Si hi continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Si vols, pots canviar les teves preferències o ampliar aquesta informació.