Enfortir els vincles socials, clau per combatre la soledat Imprimeix Correu electrònic

Fotos: Paco Guirao

Jornada Internacional de SoledatL’aïllament social i la soledat en la gent gran s’han d’abordar mitjançant polítiques que afavoreixin els vincles socials i que garanteixin l’autonomia personal, la diversitat i la igualtat d'aquestes persones. Aquesta és una de les principals conclusions de la Jornada Internacional de Soledat, que Amics de la gent gran ha organitzat aquest dimarts a l’auditori de CX La Pedrera. Sota el títol “Aïllament social i solitud en la vellesa”, l’acte ha permès analitzar i debatre les causes i les conseqüències d’aquest problema social.

A la Jornada s’ha pogut veure el curtmetratge ‘Winds’, del director australià Aaron Wilson. L’actor Mingo Ràfols i el coreògraf i ballarí Cesc Gelabert, de la companyia de dansa Gelabert Azzopardi, hi han participat amb una activitat artística. Ràfols ha fet una lectura del poema ‘Absència’, de Joan Oliver (Pere Quart), mentre que Gelabert ha portat a escena una coreografia. També s’ha projectat el reportatge ‘Les veus de la soledat’, produït per Amics de la gent gran, en què nou persones grans de l’entitat reflexionen sobre la solitud.

 

 

Al llarg de tota la Jornada,  que ha comptat amb més de 200 assistents, s’ha pogut escoltar, Àngel Castiñeira, director de Càtedra del Departament de Ciències Socials d’ESADE-Universitat Ramon Llull, qui ha demanat que s’aprofundeixi en l’estat del benestar, malgrat el context econòmic actual. En la mateixa línia s’ha expressat Joan Subirats, responsable del programa de doctorat de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (UAB), qui ha subratllat la necessitat de reclamar a l’administració que treballi per afavorir els vincles i lligams socials entre les persones al llarg de tota la vida. Per Subirats, la implicació també ha d’anar de la mà del tercer sector, com a actor fonamental per abordar aquest problema social.

Jornada Internacional de SoledatEl paper de la ciutadania també ha estat destacat per Mercè Pérez Salanova, responsable de l’Àrea Psicosocial de l’Institut de l’Envelliment. Salanova també ha destacat la necessitat de trencar estereotips negatius associats a l’envelliment que porten a inhibir la capacitat de participació de les persones grans.

 

Impacte de la soledat sobre la salut

Per entendre el fenomen de la soledat, la Jornada ha comptat amb la participació d’una desena d’investigadors internacionals que han donat a conèixer les conclusions del seus estudis. En aquest sentit, Louise Hawkley, directora del Laboratori de Neurociència Social de la Universitat de Chicago, ha exposat la relació que existeix entre aïllament social i el risc de mortalitat entre les persones grans i ha remarcat la importància de les relacions socials per millorar les condicions de salut. Des de França, Odile de Laurens, responsable de l’Observatori de la Fundació de França, ha posat de manifest el vincle existent entre pobresa i aïllament social i ha considerat indispensable que a la societat es construeixin lligams socials  més forts.

Jornada Internacional de SoledatFinalment, Julio Pérez, investigador del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha posat èmfasi en les oportunitats que s’obren en un context de canvi demogràfic global determinat per l’augment de l’esperança de vida. Pérez ha destacat les noves funcions que assumeixen les persones grans en el període de jubilació i ha demanat fugir del discurs d’alarma que vincula envelliment amb catàstrofe demogràfica.

 

Abordar el problema des de la proximitat

La Jornada Internacional de Soledat també ha donat a conèixer tres projectes de lluita contra la soledat. Dues realitats tan diferents com les ciutats de Barcelona i París han donat com a resultat dues maneres d’abordar des de la proximitat aquest problema social. Des de Les petits frères des Pauvres, Philo Begley ha explicat el projecte Voisin-Age, que compta amb 300 voluntaris que donen suport a prop de 200 persones grans.

Rosa Rubio, directora territorial de l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Barcelona, ha donat detalls del Projecte Radars, que es desenvolupa al barri del Camp d’en Grassot. Es tracta d’una iniciativa basada en l’acció comunitària que té com a objectiu evitar l’aïllament social de persones més grans de 85 anys soles o acompanyades d’una altra persona gran.

Reduir l’aïllament social de la gent gran també és un dels propòsits del programa Viure i conviure de l’Obra Social de CatalunyaCaixa. Mònica Duaigües, cap de Programes d’aquest departament de l’entitat d'estalvis, s’ha encarregat d’explicar aquest projecte que es desenvolupa a 31 ciutats de tot Espanya.

 

Consulta el document de resum de la Jornada Internacional de Soledat.

 
 

Butlletí

 

Aquest lloc web fa servir cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la teva navegació. Si hi continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Si vols, pots canviar les teves preferències o ampliar aquesta informació.